İstanbul adına asırlardır ne şiirler yakılmış, ne şarkılar bestelenmiş uğruna, aşkın ve devrimin şehri, huysuz ama bir o kadar da güzel bir sevda.. Uğruna savaşlar yapılan,entrikalar düzenlenen, can alınan can verilen yedi tepesiyle, Haliç'i ile, eşsiz sisli boğazıyla, yapayalnız kalan kız kulesiyle, galatasıyla, beyoğlu'yla medeniyetiyle rüya şehir nam-ı değer İstanbul.. Uzağındayken hasretiyle yanıp durduğumuz içinde yaşarken yerden yere vurduğumuz paha biçilmez eşsiz şehir.. Gezilip görülesi o kadar çok yeri var ki gezmekle bitmez. Gez gez doyulmaz. Hele birde yanınızda sevdiğiniz var ise zaman ve mekan fark etmez gezmek ayrı bir keyif olur İstanbul'u. Bu yüzden kollarımızı sıvadık sizlere İstanbul'da sevgilinizi alıp, tadına doyum olmaz vakitler geçirebileceğiniz o mekanlarla tanıştıralım dedik.Öyleyse buyursunlar.
1-Adalar
İstanbul'un kalabalığından uzak, temiz havası, sakin sokakları, sevimli mi sevimli evleri, muhteşem doğa ve manzarasıyla hem gezilecek hemde kafa dinlenecek bir yer alternatifi arayan çiftler için İstanbul'dan çok uzağa gitmeden romantikliğinizi doruklara çıkartacak kısa bir deniz yolculuğu ile mis gibi hava depolayacağınız muhteşem bir atmosfer Adalar mükemmel bir alternatif.Adalar'da neler yapabilir, Adalar Yapılacak Şeyler, Adalar gezilecek yerler nereler diyorsanız okumaya devam edin..
İstanbul yakınlarında gidebileceğiniz küçük büyük 8 farklı ada vardır.(büyük ada,heybeli ada, kınalı ada burgaz adası, kaşık adası, sedef adası, sivri ada, yassı ada) Adından da anlaşıldığı gibi en büyüğü Büyükada'dır. Sevgilinizle gidebileceğiniz en güzel yerlerden biridir.Bunun için ilk olarak yapmanız gereken şey gezi kararını aldıktan sonra feribota atlamak..:) Sonra sevgilinizle aynı havayı solumanın vereceği mutlulukla beraber keyifli ve aşk dolu dakikalar sizlerin olsun.Radyo’da çalan şarkılar eşliğinde bisiklet ya da yürüyüş turunu da bitirdiyseniz, adalara gidipte aşıklar yolunda fayton keyfi yapmadan olmaz. Eski Türk filmlerinde olduğu gibi biraz nostalji yapmak isterseniz adaların keyfini faytonlu atlarla çıkarmanızı tavsiye ederiz. Harika orman ve denizin bütünlüğü, sevgiliniz yanınızda, atların nallarının yere vurmasıyla çıkan ses size melodi gibi gelecek.Kim istemez ki… Aya Yorgi Kilisesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.. 1905’te yapılıp, 1909’da kullanıma açılan Aya Yorgi Kilisesi, Ortodoks kilisesinin otoritesi sayılan başpiskoposluğun, Türkiye’de kabul ettiği manastır olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Aya Yorgi Kilisesi, Hristiyanlar tarafından Türkiye’deki iki hac noktasından biri kabul ediliyor. Hristiyan inanışına göre 23 nisan ve 24 eylül'de Aya Yorgi’ye giden yolu yalın ayak ve hiç konuşmadan takip edenlerin yarı hacı olduğuna inanılıyor. Bu yüzden her sene 23 Nisan aya yorgi dilek günü olduğu için ziyaretçilerin akınına uğruyor. Efsaneye göre “Aya Yorgi”nin dilekleri yerine getirdiğine inanılmaktadır. Bu tarihte insanlar, ellerinde mumlar, ipler ve dilek kâğıtları ile 202 metre uzunluğundaki dik yokuşu konuşmadan tırmanıp, kiliseye ulaştıklarında dilek tutmaktadır. İp kopmadan kiliseye götürüldüğünde dilek gerçekleşmektedir. Gitmişken dilek dilemeyi unutmayın..Bu kadar yokuşu çıkmışken huzurlu, sakin ağaçların arasında oturup denizi izlemek paha biçilemez.. Bu arada Büyük ada Aya Yorgi Ziyaret Saatleri ne zaman diye merak ediyorsanız her gün sabahın erken saatlerinden itibaren saat 18:00’e kadar da ziyaret edebilirsiniz.
Aya Yorgi'nin kıskandığı yer; Adakule
Deniz seviyesine 202 metre yüksekliği olan Hızır İlyas Tepesi’ndeki Adakule’yi mutlaka gezin.Burası 2006 yılına kadar adanın yangın kulesi olarak geçiyormuş.2008 yılında restore edilip herkesin kullanımına açılmış. Büyükada'nın hemen hemen her yerini görebileceğiniz bu tepede muhteşem bir manzara ve harika fotoğraflar elde edeceğinize garanti veriyoruz.
Acıktıysanız buyurun Dilburnu Tabiat Parkı
Adalara gidip de Dilburnu Tabiat Parkını ziyaret etmeden olmaz. Sevgilinizle romantik bir kapanış yapmak için gün batımında en güzel yer bu park..Eee bu kadar gezmeden sonra eminiz ki acıkmışınızdır. Dilburnu Tabiat Parkında mangal sevenleri de düşünmüş çam ormanları ile kaplı bu tabiat harikasında piknik yapabilirsiniz.
Adalara Nasıl Gidilir?
Ulaşım açısından geniş yelpazeye sahip olan adaların Kabataş’a uzaklığı 21 km, Bostancıya 9 km. ve Kartal’a uzaklığı ise 5,5 kilometredir. Kabataş’tan vapurla 1.5 saat, İDO deniz otobüsüyle 50 dakika, Bostancı’dan kalkan motorlarla 25, Kartal’dan kalkan motorlarla ise 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Avrupa yakasından da Adalara Kabataş, Eminönü, Avcılar ve Karaköy iskelelerinden vapur seferleri yapılmaktadır.
Ortaköy
İstanbul'un boğaz manzarasıyla ünlü en güzel en şık yerlerinden olan Ortaköy sevgilinizi götürebileceğiniz aşkınızın daha da köklenmesine sebep olucak en romantik ve en nadide yerlerden biridir.
Boğaziçi Köprüsü'nün Avrupa ayağının altında yer alan Ortaköy, bir tarafında semtin sembolü muhteşem mimarisiyle göze çarpan mutlaka görmeniz gereken yerlerden olan denize sıfır konumu ile eşsiz tarihi yapısı ile Ortaköy camii, renkli çarşısı ve muhteşem canlı atmosferi ile İstanbul'un en gözde semtlerinden birisidir.Ayrıca boğazın en güzel kenarına konumlanmış gözde gece mekanları, barları, cafe ve restoranlarında sevgilinizle enfes tatlar keşfedebilirsiniz.
Boğaz manzarasıyla görenleri büyüleyen Artık ortaköy ile özdeşleşen olan meşhur kumpiride sevgilinizle banklarda denize nazır yiyebilirsiniz. Ayrıca Ortaköy'de teknelerle Boğaz turuna çıkarak martılar eşliğinde güzel bir gece eğlencesi yaşayabilirsiniz.
Mazisi 17.yy'a dayanan adını Osmanlı Padişahı Abdulaziz’in kızı Esma Sultan’dan almış olan mimarisi ve tüm görkemi ile görenleri kendine hayran bırakan Esma Sultan yalısınıda görmeden geçmeyin.
Hafta sonu gitmeyi düşüyorsanız pazar günleri meydana kurulan cıvıl cıvıl semt pazarı ve el emeği göz nuru el işi takılar, hediyelik eşya, çantalar, ikinci el kitaplar, renkli objelerin satıldığı birçok aksesuar, hediyelik eşya ve takıyı satın alma şansı bulabilirsiniz. Muhteşem boğaz manzarası ile sizi ağırlamaktan şeref duyar .
Ortaköy'e Nasıl Gidilir?
Üsküdar ve Kadıköy'den kalkan vapur ile Beşiktaş'a gelip buradan Kabataş veya Beşiktaş sahil durağından kalkan ve Sarıyer istikamatine giden tüm belediye otobüsleri ile ulaşım mümkündür. Taksim'den 42T, 40T, DT1 ve DT2 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.
Tarabya
Eğer ki Sarıyer’e yolunuz düşecek olursa kesinlikle uğramanız gereken yerlerden biridir Tarabya.İstanbul’un merkezine biraz uzak olsada, kalabalıktan yoksun, sevgilinizi dolaştırabileceğiniz manzarası özel, sakin bir ortamda deniz havası almak isteyenlerin tercih edebileceği romantik bir yürüyüş ile romantik aşk şiirleri ya da romanlarından bir sahne yaşıyormuş hissine kapılarak bu harika manzara eşliğindeki romantik deneyime değeceğinden emin olabilirsiniz. İstanbul’un en lüks ve özel olan yerlerinden biri olan Tarabya eski Türk filmlerinde sıkça rol alan Tarabya Oteli’yle, restoranları ve tavernalarıyla oldukça meşhurdur. Rotanız denize boğaza nazır Tarabya olunca Marina manzaralı bir balık keyfi mutlaka yapın..
Tarabya'ya Nasıl Gidilir?
Tarabya’ya gitmek için Beşiktaş, Zincirlikuyu ve yönünden geçen minibüs ya da metroyu kullanıp Hacıosman durağında inerek 25A ve 25Y otobüslerini kullanabilirsiniz.
Eyüp – Pierre Loti
Ben "en sevdiğim"le gezmiyorsam her şey biraz eksik kalır diyenlerdenseniz sevgilinizle sıcak kahvenizi yudumlarken gündüz ayrı güzel akşam apayrı güzelliğe sahip iki yüzyılı aşkın süredir hizmet veren İstanbul'a bir daha aşık olucağınız Pierrer Loti Tepesi'nde bulunan Pierre Loti Kahvesi'ni muhakkak ziyaret etmelisiniz. 2004 yılından itibaren telefirikle de geçilen Pierre Loti Tepesinde İstanbul’a tepeden bakarak bir kahve eşliğinde o güzel manzarayı seyrederken yazarın anılarına dalabilirsiniz. Aşıkların buluşma yeri olarak bilinen Pierre Loti Kahvesi'nin de efsane bir aşk hikayesi olduğunu biliyor muydunuz?
Pierre Loti Tepesi hikayesi
1876 yılında İstanbul'u karış karış gezip günlükler tutan Pierre Lotti tam bir İstanbul aşığı ve Osmanlı hayranıydı.Selanikte karşılaşıp, aşık olduğu Aziyade isimli Çerkez kölenin peşinden İstanbula gelir. Aziyade bir İstanbullunun kölesidir. İşte Pierre Loti'nin İstanbul hikayeside bu aşkla başlar. İstanbula yerleşince türkçe öğrenip bir İstanbullu gibi yaşamaya başlayan Loti Eyüp sırtlarındaki tarihi kahveyi de o sıralarda keşfeder. Kahveye sık sık gelip, nargile içip, insanlarla sohbet eder. O dönemde Aziyade ismini verdiği romanını, aşık olduğu kadını ve Osmanlı Dönemi İstanbulu anlattığı romanını yazıp, bu romanla birlikte geniş kitleler tarafından tanınır. Bu kahvenin ismi de Pierre Loti diye anılmaya başlanır. Kahvenin bulunduğu tepeye de Pierre Loti Tepesi ismi verilip, ölümsüzleştirilmiştir.
Pierre Loti'ye Nasıl Gidilir?
Pierre Loti'ye gelmek için Haliç köprüsünden Eyüp Merkez’e geldikten sonra teleferikle Pierre Loti Tepesi’ne çıkmak mümkündür.
Kız Kulesi
Aşıkların olmazsa olmazı...Kimi zaman rengarenk ışıklarıyla kendine hayran bırakan, kimi zaman sisler arasında kalan, kimi zaman da gün batımında mahsunlaşan İstanbul Boğazı’nın tam orta yerine kurulmuş, küçük ama şöhreti büyük, nice sevdalara, nice şairlere, nice şarkılara ilham olmuş, binlerce yıllık tarihe tanıklık eden bir yapı.
Kız Kulesi, aşkın, sevdanın, yalnızlığın, ulaşılmazlığın simgesi sevgilinizi alıp tadına doyum olmaz zaman geçirilebilecek en romantik yerlerden biri..
Avrupalı tarihçilerin Leander Kulesi dediği Kız Kulesi İstanbul Boğazı’nın girişindeki kayalık üstüne kurulmuş bu eşsiz yapı çeşitli efsanelere konu olmuştur. Hem İstanbul’un hem Üsküdar’ın sembolü olan Kız Kulesi boğazın en güzel yerinde küçük bir ada üstüne inşa edilmiştir.
Binlerce yıllık tarihe tanıklık eden Kız Kulesi, Antik çağda başlayan geçmişiyle, Eski Yunan’dan Bizans İmparatorluğu’na, Bizans’tan Osmanlı'ya, tüm tarihi yaşamış ve bu kentin yaşadıklarına tanıklık etmiştir.
Kız Kulesinin Acıklı Aşk Hikayesi
Birçok efsanesi bulanan Kız Kulesi'nin hikâyelerinden en etkileyicisi, kavuşamayan iki aşık "Hero ve Leandros"un ölümsüz aşk hikayesidir. Efsaneye göre zamanında Üsküdar sırtlarında Afrodit adına yapılmış bir tapınak vardır. Hero, genç kızların görev yaptığı bu tapınağın rahibelerindendir ve evlenmesi yasaktır. Her yıl ilkbaharda, doğanın uyanışı adına tapınak etrafında törenler yapılıp; aşkı bulamayanlar, hayal ettikleri sevgililerine kavuşabilmek için Afrodit'e yakarırlarmış.
Boğazın karşı kıyısında oturan Leandros da törene katılmak için tapınağa gelip Hero'yla karşılaşır. İki genç ilk görüşte birbirine aşık olur. Ancak arada çok büyük bir engel vardır. Hero, rahibe olduğu için evlenmesi yasaktır.Bir gece kıyıdan kuleye bakarken, Kız Kulesi'nin tepesinde bir ateşin yandığını görür. Hero, meşale ile Leandros'a yol göstermektedir. Leandros Hero'ya kavuşma hayaliyle Boğaz'ın sularına atlayıp var gücüyle yüzmeye başlar ve Kule'de birbirlerine kavuşurlar.
Kız Kulesi o günden sonra her akşam iki gencin gizli aşkına ve yasak sevişmelerine tanıklık eder. Leandros, fırtınalı bir gecede, aşkı Hero'ya kavuşmak için Boğaz'ın azgın sularına bırakır kendini. Hero da her gece olduğu gibi meşalesiyle, Leandros'a yol gösterir. Ama Hero'nun yol gösteren meşalesi rüzgarın da etkisiyle söner ve Leandros, nereye doğru yüzeceğini bilemez ve boğazın karanlık sularında kaybolur. Hero, sabah Leandros'un cansız bedenini görünce, bu acıya dayanamaz ve kendini Kız Kulesi'nden boğazın sularına bırakır ve ölür.
Kız Kulesi'ne Nasıl Gidilir?
Üsküdar ve Kabataş'tan kalkan teknelerle ulaşım yapılmaktadır.
Çamlıca Tepesi
Üsküdar'da gezilecek yerler arasında en popüler yerlerden birisi olan 260 metrelik Çamlıca Tepesi muhteşem manzarası ile İstanbul’a yukarıdan bakıp, “Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul…” diyen Yahya Kemal Beyatlı’yı dinlemek isteyip, eşsiz günbatımı manzarasını seyretmek isteyenler için harika bir yerdir. Aşıklar tepesi olarak da bilinen Çamlıca tepesi İstanbul boğazını 360 derece açı ile görmektedir. İstanbul'u ayakları altına almış olan bu görkemli Çamlıca tepesi ile sevgilinizle yaşadığınız anılarınıza en unutulmaz en özel resim karesini ekleyebileceksiniz.
Yeşille mavinin enfes bütünlüğüne şahit olup İstanbul'a şöyle bir bakış atınca gördükleriniz İstanbul’un dünyanın en güzel şehri olduğuna sizi inandıracak. Düğün için fotoğraf çekimlerininde yapıldığı vazgeçilmez bir mekan. Belki siz de sevgilinizle düğün fotoğraflarınızı burada çektirmek istersiniz kısmet..
Çamlıca'ya Nasıl Gidilir?
Çamlıca Tepesi’ne İstanbul’un neresinden gelirseniz ilk olarak üsküdara gelip daha sonra 11A, 11D, 11E, 11F, 11G, 11K, 11L, 11P, 11ST, 11V, 11Y, 11ÜS, 320, 9A, 9Ç, 9ÜD, 9Ş otobüs hatlarından birine binerek turistik çamlıca tepesi durağından inmeniz gerekmektedir.
Yıldız Parkı - Beşiktaş
Sevgilinizle rüya gibi bir gün yaşamak istiyorsanız İstanbulun en güzel tarihi parklarından birisi olan Beşiktaş-Ortaköy arasında, toplamda 46 Hektarlık bir arazi içerisine kurulan Yıldız Park Korusu, eski dönemlerden esintileri sizlere yaşatıcaktır.Cennetten bir parçaymışçasına güzelliğe sahip olan, doğal güzelliğiyle göz kamaştıran park, güzelliğini haykıran çiçekleriyle harika bir gündü diyebileceğiniz bir anı yaşatacak size.
Çırağan Sarayı’nın karşısında yer alan Yıldız Parkı’na giriş yaptığınızda, bir anda şehrin koşuşturmacasından,cennet gibi doğal bir ortama adım atmış oluyorsunuz.Ağaçların altında oturup, piknik yapabilmeniz için bank ve tahta masaların da mevcut olduğu yeşillikler içerisinde ki mekan sizi ağırlamaktan şeref duyacaktır. Ağaçların arasında yürüyüş yaparken, parkın içerisinde yüksek noktalardan denize doğru baktığınızda, Kız Kulesi’ni görmek de mümkün.
Yıldız Parkı Kanuni Sultan Süleyman (1502-1566) döneminde 1600’lü yıllarda ön plana çıkmış ve o dönemlerde “Kazancıoğlu Bahçesi” olarak anılıyordu.Park olarak adlandırılsa da içerisinde 400 yıllık nadir bulunan sekoyalar dışında sıra çamlar, köknar, ladin, sedirler, dişbudak, porsuk, ardıç, yalancı akasya, sofora, akçaağaç, meşe, at kestanesi, menengiç, Çin şemsiye ağacı, Amerikan lale ağacı, acem dutu, sabun ağacı, kaymak ağacı ve oya ağacı gibi 120’den fazla egzotik ağaç ve çalı türü bulunan kocaman bir koru ve tarihi köşkler barındıran Yıldız Parkı merkezi konumda yer alan en büyük koru aynı zamanda.
Yıldız Parkı Korusuna Nasıl Gidilir?
Yıldız parkı’na Anadolu yakasından ulaşmak için; Eminönü – Beşiktaş, Sarıyer – Beşiktaş sahil yolunu takip ederek Yıldız parkına giriş yapabilirsiniz. Anadolu yakası ulaşmak için; Boğaziçi köprüsünü geçip Beşiktaş sapağından Yıldız Parkı tabelasını takip ederek ulaşabilirsiniz.
Mihrabad Korusu, Kanlıca
İstanbul Boğazını tepeden gören Mihrabad Korusu Kanlıca'da 25 hektar alan üstüne kurulmuştur.Sevgilinizle yeşillikler ve boğaz manzarası eşliğinde romantik bir günbatımı keyfi yapmak için en güzel yer bu park.Sağınızda Fatih Sultan Mehmet Köprüsü , karşıda Rumeli Hisarı'nı izlerken içeceğinizi yudumlamak ayrı bir zevk.Mihrabat Korusu, çeşitli yazar ve şairlere güzel manzarasıyla ilham kaynağı olmuştur.Eminizki sizinde en özel şiirlerinizi sevgilinize hitap etmeniz için fazlaca uygun..
Mihrabat Korusuna Nasıl Gidilir?
Toplu taşıma ile ulaşım için; merkezi bölgeler olan Beykoz ve Üsküdar meydan’da bulunan 15 numaralı otobüse binilip kanlıca durağında inilir. Özel araç ile ulaşım için; Avrupa yakasından geliniyor ise ikinci köprüden sonra Kavacık çıkışından sapıp, koruya ilişkin tabelaların takip edilmesi yeterli olacaktır. Anadolu yakasında olanlar da Beykoz Kanlıca’ya vardıktan sonra koru tabelalarını takip edeceklerdir.
Yorum Gönder